Carlo e Camilla in Segheria
Tanja Solci (Wlochy)
Carlo Cracco (Włochy)
Uwielbiamy poczucie wkroczenia na plan teatralny, który stworzyła Tanja Solci, ale nie dajmy się zwieść, to wciąż prywatna kolacja, więc jest idealna na specjalne okazje…
Słowo segheria w języku włoskim oznacza tartak.
Na peryferiach Mediolanu,w starym, nieczynnym tartaku mieści się niezwykła restauracja stworzona przez włoską projektantkę Tanję Solci oraz nagrodzonego gwiazdką Michelin kucharza Carlo Cracco.
Obiekt nabyty został przez dziadków Solci w latach 30 XX wieku. Konstrukcja z cegły i surowych bloków betonu nadaje tej przestrzeni industrialny wygląd. Wnętrze jest pięknie i bardzo teatralne, głownie z powodu zachowania oryginalnej architektury. Najważniejsze w aranżacji są dwa długie stoły w konfiguracji krzyżowej (mieszczą 65 osób) oraz okazałe, zabytkowe żyrandole. Dopełnieniem jest zastawa stołowa Richarda Ginori oraz krzesła Cappellini.
Restauracja w nowoczesny sposób interpretuje klasyczne dania. To kuchnia na najwyższym poziomie.
www.carloecamillainsegheria.it